Site Loader
Kontakta oss
Särestad Höjen 2, 46791 Grästorp
Budskaparnas fototips tredjedelsregeln

Av någon anledning dras våra blickar omedvetet mot vissa punkter i en bild. Om du delar in en vanlig bild i tredjedelar vertikalt och horisontellt som på exemplet här, så är det normalt så att saker placerade vid skärningspunkterna får ett starkare fokus.

Budskaparnas fototips tredjedelsregeln

Våra hjärnor tycks programmerade att gilla de här proportionerna. Om man använder sig av detta och placerar det viktiga i en bild vid någon av dessa skärningspunkterna eller längs en av linjerna så upplevs bilden starkare än om vi gjort det på ett annat sätt.

Att komponera bilden på detta viset kan verkligen ge den ett lyft. Det passar inte alltid och det finns väldigt gott om undantag men det är inte fel att ha som vana att pröva och se hur det blir.

Budskaparnas fototips-tredjedelslinjen
Här är ett exempel på ett porträtt med personens ögon placerade längs tredjedelslinjen. Det fungerar ofta väldigt bra och bilden känns harmonisk.

Ett bra hjälpmedel är att många kameror kan visa stödlinjer för detta. Då blir det väldigt enkelt. Glömmer man bort det kan man gott pröva att beskära bilden efteråt. Det var så de här bilderna skapades. Bilden under med katten centrerad i bilden var ett första utkast, men den kändes inte spännande. Den andra varianten, där bilden beskurits så en av skärningspunkterna är vid hennes huvud, känns mycket mer spännande. Det är inte alltid så lätt att säga varför, det är ofta bara en känsla, men det är en känsla som ofta delas av många och det kan man använda sig av.

Budskaparnas fototips tredjedelsregeln

Budskaparnas fototips - tredjedelslregeln

Detta är en bloggpost i serien Fototips från Budskaparna. Här ger vi dig goda råd om hur du kan förbättra dina bilder vare sig du använder kameran i arbetet eller privat.

Vill du lära mer? Vi erbjuder kurser för både nybörjare och mer avancerade användare

 

Post Author: Budskaparna