Site Loader
Kontakta oss
Särestad Höjen 2, 46791 Grästorp
Budskaparnas fototips: gå nära
Ett fel många gör när de tar bilder är att de inte vågar gå nära. Ofta blir bilden mycket bättre om man fokuserar på en del av motivet och inte försöker visa allt på en gång.

Se på de tre bilderna här. Vilken tycker du bäst om? Den översta visar såklart mer av omgivningarna men det är också mycket distraherande element där. Försök att se på bilden utan att läsa texten på skylten.

Kanske det enklaste men samtidigt mest undervärderade sättet att få bättre bilder av människor är att gå närmare. Ta inte med så mycket av omgivningen. Tillför den något? Om inte, varför skall den vara med? Givetvis under förutsättning att miljön inte är en viktig del av bilden, då skall du såklart inte ta försöka minska den.

Men även när man vill visa miljön kan man ha stor nytta av att ta sig två sekunder och faktiskt SE på motivet. Är det en distraherande skylt med? Be personen flytta på sig, eller flytta dig själv. Att få in vanan att se på helheten innan du tar bilden kommer vara dig till stor hjälp när det gäller att ta bilder med wow-effekt.

Budskaparnas fototips: gå nära

Här har vi gått lite närmare och inte bara slipper vi skylten, utan vi ser även mindre av bilarna på gatan. Fokus är verkligen på personerna, samtidigt som man faktiskt får med sig lite om miljön.

Budskaparnas fototips: gå nära

När vi kommer så här nära så är fokus nästan enbart på personerna, och är det dem du vill visa så kanske det är så nära du ska gå?

Om du inte redan hade vanan att tänka på det här kanske du får in den nu, men självklart måste du själv avgöra från fall till fall vad som är rätt för just dig. Lycka till!

Detta är en bloggpost i serien Fototips från Budskaparna. Här ger vi dig goda råd om hur du kan förbättra dina bilder vare sig du använder kameran i arbetet eller privat.

Vill du lära mer? Vi erbjuder kurser för både nybörjare och mer avancerade användare

Post Author: Budskaparna